Wat heeft geluk met werk te maken?

Onze basisarts Heleen werd geraakt door het artikel “The Origins of Happiness”. Wat heeft geluk en werk nu echt met elkaar te maken?

The Origins of Happiness
In de NRC stond dit weekend een interessant artikel over het boek “The Origins of Happiness”. Volgens redacteur Ykje Vriesinga gaat het boek over hoe beleidskeuzes gebaseerd zouden moeten zijn op het geluk van mensen in plaats van economische groei. Het artikel beschrijft dat een belangrijk deel van ons geluk bepaald wordt door werk. Door werk krijgen mensen het gevoel dat ze een bijdrage leveren aan de samenleving, waardoor ze zich gelukkiger voelen. Bovendien gaan mensen door hun werk belangrijke sociale relaties aan. De kwaliteit van sociale relaties is de belangrijkste factor voor geluk en goede sociale relaties op het werk dragen daar in grote mate aan bij. Het artikel beschrijft dat werkloosheid niet alleen de werkloze zelf ongelukkiger maakt, maar dat een hoge werkloosheid ook bij werkzame mensen een angst aanwakkert om werkloos te worden…

Gelukkiger werknemers
In ons werk bij De Arbodienst hebben we soms te maken met werknemers die door ziekte hun baan hebben verloren of dreigen te verliezen. Gelukkig is dit slechts bij een klein deel van de mensen die wij zien het geval, de meeste mensen kunnen succesvol re-integreren. Wel is ook in ons werk duidelijk te merken dat niet kunnen werken een grote impact heeft op het leven en op het geluk. Niet alleen werkloosheid, maar ook arbeidsongeschiktheid, heeft dezelfde effecten als die in het artikel worden genoemd. Daarom is het juist zo waardevol om als bedrijfsarts of als basisarts bij De Arbodienst een bijdrage te kunnen leveren aan duurzame re-integratie. Zo kunnen zoveel mogelijk werknemers, die door ziekte zijn uitgevallen, zo snel mogelijk weer op een gezonde en verantwoorde manier aan het werk. En daar wordt niet alleen de werkgever, maar ook de werknemer uiteindelijk veel gelukkiger van.

Bijdragen aan geluk? Dan zijn wij op zoek naar jou! Wil je ook weten hoe je als arts kan bijdragen aan de combinatie van gezondheid en werk en dus het geluk? Of ben je al bedrijfsarts en benieuwd hoe wij bij De Arbodienst werken? Neem dan vrijblijvend contact op met Judith Pagie. 06 – 21 70 70 15 of jpagie@de-arbodienst.nl of neem een kijkje op onze website: www.werkenbijdearbodienst.nl om weer te weten te komen over onze organisatie en openstaande vacatures.

Bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/02/24/werkloos-daar-gaat-weer-07-punt-van-je-geluk-score-af-a1593447